loading...
https://digiomdeh.com/
admin بازدید : 7 سه شنبه 08 خرداد 1403 نظرات (0)

داستان پیدایش دستمال کاغذی یا کلینکس

اگر در یک آموزش دوره کسب و کار شرکت کرده باشید، حتما با این جمله روبرو شدید که : اگر وارد صنعتی می‌شوید اول آن صنعت را از لحظه پیدایش مطالعه کنید و اگر فروشنده تلویزیون هستید لازم است که بدانید در آن تلویزیون چند تا پیچ به کار رفته؛ شاید هیچ وقت مشتری از شما این را سوال نکند ولی حرفه‌ای‌تر این است که بدانید.

حتما می‌دانید که ما تاکید زیادی بر آموزش داریم و معتقدیم هر کسب و کاری بدون علم و دانش رشد نمی‌کند و این موضوع را از فعالیت آموزشی پیج ما در دو سه ماه پیش متوجه شدید. بنابراین تصمیم گرفتیم ایده تولیدی اول را با تاریخچه آن شروع کنیم.

حتما واژه کلینکس به گوشتان خورده است، شاید هم شما جز آن دسته از افرادی هستید که همچنان به دستمال کاغذی می‌گویید کلینکس. پس بریم باهم داستان پیدایش دستمال کاغذی را بخوانیم و با برند کلینکس بیشتر آشنا شویم.

تاریخچه پیدایش دستمال کاغذی

دانستن اینکه قبل از اختراع دستمال کاغذی و دستمال توالت، از چه چیزهایی استفاده میشده را به عهده‌ی خودتان می‌گذاریم چون واقعا بعضی گزینه‌ها تعجب‌برانگیز و حتی دردناک هم بودند!

در ۱۴ اوت سال ۱۸۹۴ میلادی صاحب یک کارخانه کاغذسازی به نام گوت لوب کروم Gottlob Krum کاغذ بسیار نازکی را که با گلسیرین نرم و لطیف شده بود، به عنوان اولین دستمال کاغذی به ثبت رساند.

این اختراع با شماره ۸۱۰۹۴ در سازمان ثبت اسناد شهر گوپینگن واقع در نزدیکی اشتوتگارت (آلمان) برای همیشه به ثبت رسید.

گوت لوب کروم معتقد بود که استفاده از دستمال کاغذی می‌تواند در افزایش بهداشت و جلوگیری از بیماری‌های مسری کمک کند. و جالب است که بدانید این اختراع در جایی ثبت شد که مردم صرفه‌جو و قناعت‌پیشه‌ای داشت که در آن زمان، دستمالی که پس از مصرف دور انداخته بشود، با فرهنگ صرفه‌جویی آن‌ها همخوانی نداشت و به همین دلیل هم مورد استقبال قرار نگرفت.

پاورقی:
البته باید بگوییم که اولین دستمال توالت بسته‌بندی شده تجاری در سال ۱۸۵۷ توسط جوزف گایتی ساخته شده بود که از آلوئه ورا آغشته و نام گایتی روی هر برگه چاپ شده بود و به عنوان یک محصول پزشکی فروخته می‌شد که مدعی جلوگیری از بواسیر بود.

رول‌هایی که امروزه استفاده می‌کنیم توسط زت ویلر (Zeth Wheeler) ثبت و اختراع شدند. برند اسکات (Scott) از سال ۱۸۹۰ رول‌های دستمال توالت را به هتل‌ها و داروخانه‌ها می‌فروخت و اینگونه محبوب شد.

استفاده از دستمال توالت تا دهه ۱۹۳۰ به معنای واقعی کلمه ناخوشایند بود، زیرا حاوی تراشه چوب بود.

تولد کلینکس

از سال ۱۹۲۴ شرکت آمریکایی کیمبرلی کلارک (Kimberly Clark) دستمال کاغذی با نام تجاری کلینکس (Kleenex) را وارد بازار کرد.

بافت کلینکس از سلولوز پنبه تولید شده بود که در ابتدا ابزاری برای پاکسازی پوست شد. کلین در کلینکس از واژه Clean به معنی پاکیزه گرفته شده و بخش دوم (اکس) به یکی از محصولات محبوب و موفق شرکت در آن زمان که در واقع دستمال‌های زنانه با نام تجاری Kotex بودن، اشاره دارد.

تبلیغات اولیه، کلینکس را به هالیوود مرتبط می‌کرد و بعضا این محصول مورد تأیید ستارگان سینما (هلن هیز و ژان هارلو) بود که از کلینکس برای پاک کردن آرایش تئاتر خود استفاده می‌کردند.

پاورقی:
از سلولز پنبه ابتدا در جنگ جهانی اول در تولید باند پانسمان نیز استفاده می‌کردند. این باندها از یک سو دارای استقامت بودند و به سختی پاره میشدند و از سوی دیگر خاصیت جذب مایعات را داشتند. در جنگ جهانی دوم هم از همین باندها اما با برند کلینکس استفاده شد که باعث افزایش تبلیغات این شرکت در سال‌های ۱۹۳۵ تا ۱۹۴۵ شد.

نقطه عطفی برای کلینکس

در ۱۹۲۶، شرکت کلارک کیمبرلی نامه‌های مشتریان مبنی بر اینکه آن‌ها از این محصول به عنوان یک دستمال یک بار مصرف و برای پاک کردن بینی‌شان استفاده می‌کنند، شگفت زده شد. و او هم طی یک پرسش و پاسخ فهمید که ۶۰٪ مردم از کلینکس برای پاک کردن آبریزش بینی‌شان استفاده می‌کردند. پس شیوه تبلیغ کلینکس را تغییر داد و فروش خود را دو برابر کرد و ثابت کرد که همیشه حق با مشتری است!

نوآوری کلینکس در سال ۱۹۲۸ با ارائه جعبه‌های امروزی که با بیرون کشیدن یک دستمال کاغذی، دستمال بعدی بیرون می‌آید، با موفقیت و استقبال زیادی روبه رو شد. از آن طرف در سال ۱۹۲۸، شرکت کاغذ سازی هوبرگ (Hoberg) دستمال توالت چارمین (Charmin) را معرفی کرد و در تبلیغاتش روی لطافت و نرمی آن تمرکز کرد که بسیار موفقیت آمیز بود. دستمال توالت به سرعت به جای یک کالای لوکس که فقط برای افراد سلطنتی یا افراد بسیار ثروتمند اختصاص داشت، به یک ضرورت تبدیل شد.

شروع تحول و رقابت

در سال ۱۹۲۹، کلینکس رنگی معرفی شد و یک سال بعد دستمال‌های چاپی چاپ شدند. در این سال کارخانه کاغذسازی نورنبرگ برند دیگری به نام تمپو Tempo برای دستمال کاغذی وارد بازار کرد. بعد از تمپو، محصول کارخانجات کاغذسازی مانهایم که با نام سافتیس Softis به بازار عرضه می شد، بخش دیگری از بازار اروپا را در اختیار داشت.

در سال ۱۹۳۲ بسته‌های جیبی کلینکس معرفی شد. در همان سال، شرکت کلینکس از شعار “دستمالی که می‌توانید دور بریزید! ” در تبلیغات خود استفاده کرد.

در سال ۱۹۴۱، خط تولید دستمال‌های Kleenex Mansize برای مصرف‌کنندگان آقا، راه اندازی شد.

در سال ۱۹۴۹ دستمال مخصوص عینک کلینکس وارد بازار شد.

از سال های ۱۹۶۰ میلادی در کنار سه مارک مهم کلینکس، تمپو و سافتیس، تولیدات کوچک‌تر دستمال کاغذی با نام‌های دیگری هم وارد بازار شدند که به لحاظ کیفیت کمتر می‌توانند با این مارک‌های قدیمی رقابت داشته باشند.

در سال ۱۹۸۱، اولین دستمال کاغذی معطر (SOFTIQUE) کلینکس به بازار عرضه شد.

در سال ۱۹۹۸، شرکت کلینکس برای اولین بار از یک فرآیند چاپ شش رنگ استفاده کرد، که امکان چاپ پیچیده بر روی دستمال کاغذی‌ها را فراهم می‌کرد.

در دهه ۲۰۰۰، کلینکس در بیش از ۱۵۰ کشور مختلف اقدام به فروش دستمال کاغذی کرد.

امروزه عموما از کلمه کلینکس برای توصیف هرگونه برند دستمال کاغذی استفاده می‌شود. با این حال، کلینکس نام تجاری دستمال کاغذی است که توسط شرکت کیمبرلی کلارک تولید و فروخته شده است.

صنعت دستمال کاغذی در ایران

در حال حاضر بهداشت یکی از رکن‌های مهم در سلامت جامعه هست (به خصوص پس از شیوع ویروس کرونا) و دستمال کاغذی، یکی از پرکاربردترین محصولات بهداشتی است که همه‌ی ما روزانه با آن سروکار داریم. همچنین به دلیل بحران‌های اقتصادی، مصرف‌کننده‌ها در زمان خرید، قیمت را بیشتر لحاظ می‌کنند تا کیفیت محصول. در نتیجه محصول با قیمت پایین‌تر بیشتر مورد توجه هست؛ و در این شرایط، می‌توان رقابت را در این بازار، بیشتر با در نظر گرفتن آیتم “قیمت” با حفظ کیفیت مناسب، پیش برد.

دستمال کاغذی را از نظر کیفیت، سایز، ضخامت، قدرت جذب و روشن بودن دستمال می‌توان دسته‌بندی کرد؛

از قبیل دستمال کاغذی جعبه‌ای (دستمال صورت)، دستمال کاغذی حوله‌ای، دلسی ( توالت)، دستمال کاغذی سفره‌ای، جیبی و… 

طبق آمار موجود سالانه بیش از ۲۹۰ هزار تن دستمال کاغذی در کشور تولید و مصرف می‌شود و گردش مالی بیش از ۳۰ هزار میلیارد به وجود آورده است. این گردش مالی در دو بخش تولید و بسته‌بندی دستمال کاغذی در ایران حاصل می‌شود که بیش‌ترین سود، به بخش بسته‌بندی تعلق دارد.

صادرات دستمال کاغذی

صادرات دستمال کاغذی ۲ ساله به حالت تعلیق درآمده!

پس از شیوع کرونا در کشور و افزایش مصرف دستمال کاغذی، برای تامین نیاز داخلی، صادرات این محصول فعلا ممنوع اعلام شده. که این موضوع هم یک خبر خوب است و هم یه خبر بد:

خبر خوب: هنوز نیاز داخلی برطرف نشده است و بازار ظرفیت بالایی دارد.

خبر بد: کسانی که دوست دارند از الان وارد صادرات بشوند فعلا فضایش وجود ندارد؛ ولی به محض اینکه نیاز داخل تامین و صادرات باز بشود، می‌تواند یک درآمد ارزی خیلی خوبی را هم برای کشور و هم برای تولیدکننده‌ها داشته باشد.

تحول در تولید

تکنولوژی تولید ماشین‌آلات تولید و بسته‌بندی  دستمال کاغذی در چند سال گذشته پیشرفت خیلی خوبی داشته است و امروزه ماشین‌آلاتی که برای تولید دستمال کاغذی طراحی می‌شوند، ساده‌سازی شدند و هم کار کردن باها آن‌ها ساده‌تر شده و هم نسبت به قبل هزینه‌ی تجهیز کارگاه‌ها یا کارخونه‌های تولید دستمال کاغذی خیلی پایین‌تر آمده است. دیگر لازم نیست برای شروع کار تولید دستمال کاغذی، فرد هزینه‌ی چند میلیاردی بکند؛ و می‌تواند با حداقل دستگاه‌ها با قیمت کمتر و با کارکرد و ظرفیت مناسب، کارش را شروع کند.

مزایای راه‌اندازی واحد تولیدی دستمال کاغذی:

۱- استقلال: با راه‌اندازی واحد تولیدی دستمال کاغذی شما رئیس خود هستید، کسی نمی‌تواند شما را اخراج کند و در تصمیمات آزادی عمل دارید.

۲- رضایت فعالین: طبق نظرسنجی که از فعالین شغل کارخانه دستمال کاغذی شده، بیش از ۷۵ درصد تولیدکنندگان دستمال کاغذی از این شغل رضایت کامل داشتند. چون با توجه به افزایش مصرف دستمال کاغذی در کشورمان (به دلیل کرونا و اهمیت رعایت بهداشت در کشور) بیشتر از هر زمان دیگر، انقدر این نیاز زیاد شد که صادرات به کشورهای دیگر هم ممنوع شد. و همچنان صادرات ممنوع است تا به صورت کامل نیاز داخل، برطرف بشود. تامین نشدن نیاز داخلی و تقاضای زیاد برای این محصول، باعث شده که ۷۵ درصد تولیدکنندگان این محصول رضایت کامل شغلی داشته باشند.

۳- درآمد بالا: صنعت دستمال کاغذی یکی از پربازده‌ترین صنایعی است که بسته به میزان سرمایه‌ی دستگاه‌ها و و سرمایه در گردش شما، بیشترین درآمد را دارد و البته هر چقدر بیشتر و سخت‌تر کار کنید سودش نصیب خودتان می‌شود.

چالش‌های کلی صنعت دستمال کاغذی:

۱- نبود یک چارچوب استاندارد: در تمام دنیا دستمال کاغذی در ابعاد مشخصی تولید می‌شود؛ اما در ایران هر تولیدکننده در یک اندازه تولید می‌کند.

۲- تعرفه بالای واردات «تیشو»، که باعث شده کاغذ با بالاترین کیفیت که بتواند در سطح جهانی رقابت خوبی داشته باشد وارداتش برای کشورمان سنگین باشد و بیشتر کاغذهای مصرفی تولید داخل هستند که در مقایسه با برندهای جهانی کیفیت مطلوبی را ندارند.

روند تولید دستمال کاغذی

ویژگی‌های دستمال کاغذی:

– دستمال کاغذی باید از خمیر الیاف سلولزی به رنگ سفید یا الوان باشد.

– دستمال کاغذی باید کرپ شده باشد (به طوری که هنگام پاک کردن دست خیس بعد از نیم ساعت دستمال حالت اولیه خودش را به دست بیاورد و اگر دستمال بلافاصله در تماس با آب خیس پودر بشود، حتماً مواد شیمیایی زیادی در آن به کار رفته)

– دستمال کاغذی باید فاقد پرز (الیاف خرد شده)، الیاف کلوخه شده، سوراخ، لکه و سایر اجسام خارجی باشد. (زمانی که برگ دستمال کاغذی را مقابل نور قرار می‌دهید پراکندگی الیاف به طور یکنواخت دیده بشود.)

– دستمال کاغذی باید فاقد لکه و بوی نامطبوع باشد.

– بسته‌بندی استاندارد دستمال کاغذی هم به طوری است که به راحتی و تک تک بتوان آن‌ها را از بسته خارج کرد و با کشیدن یک برگ همه خارج نشوند.

– و…

فرآیند تولید کاغذ تیشو

۱- آماده‌سازی مواد خام: لایه‌های نازک درختان چیپسی شده که راحت‌تر به خمیر چوب تبدیل بشوند.

۲- تهیه‌ی خمیر: فرآیند تهیه خمیر ممکن است بطور مکانیکی، گرمایی، یا شیمیایی و یا تلفیقی از این روش ها انجام بشود.

۳- رنگ‌بری: برای تولید کاغذ سفید، نیاز است که خمیر رنگ زدائی بشود. دو نوع عملیات اصلی رنگ زدائی وجود دارد: رنگ زدائی با لیگنین و رنگ زدائی با دونلیگنین.

۴- کاغذسازی:

فرآیند کاغذسازی می‌تواند در ۴ مرحله خلاصه بشود:

– آماده سازی مخلوط الیاف سلولزی و آب :خمیر حاصله توسط آب سفید بیشتر رقیق شده و لایه‌ی نازکی بر روی یک تسمه پلاستیکی پهن می‌شود.

– آب زدائی: تسمه به حرکت درمی‌آید و در حین حرکت تا شروع شکل‌گیری ورق کاغذ تا حد زیادی آب از مخلوط گرفته می‌شود.

– پرس کردن: سپس نقاله، ورقه‌ها را روی یکسری غلطک‌های دوار عبور می‌دهد و در اثر فشار آب باقیمانده از مخلوط گرفته می‌شود.

– خشک کردن: در نهایت با عبور مخلوط بر روی سیلندرهای بخاردار، در اثر حرارت کاغذ خشک تولید می‌شود.

۵- کریپ شدن کاغذها:

به وسیله تیغ‌‌های فلزی با سرعت یک مایل در دقیقه کاغذها خراش داده می‌شوند و درواقع نرم، نازک و منعطف می‌شوند.

در مرحله پایانی کاغذها بر روی ماشین‌های مبدل بارگذاری می‌شوند. مجددا به دور لوله‌های مقوایی پیچیده می‌شوند و کاغذ تیشوی مورد نیاز برای تولید دستمال کاغذی به صورت رول‌های بزرگ آمده می‌شوند.

تمام برندهای موجود در بازار کاغذ تیشو را به طور آماده تهیه می‌کنند، چون تجهیزات تولید کاغذ تیشو چند ده میلیون دلار هزینه دارد؛ و درواقع تمامی برندها مراحل برش تیشو و بسته‌بندی نهایی را انجام می‌دهند.

پس از این مرحله به بعد برای ما مهم خواهد بود که شامل برش و بسته‌بندی دستمال کاغذی می‌شود.

دستگاه‌های تولیدی دستمال کاغذی از نظر نوع محصولات به موارد زیر تقسیم می‌شوند:

– دستگاه تولید دستمال‌های کاغذی جعبه‌ای

– دستمال تولید دستمال‌های کاغذی رومیزی اقتصادی

– دستگاه تولید دستمال‌های کاغذی رولی

– دستگاه تولید دستمال توالت و حوله‌ای کاغذی

– دستگاه تولید دستمال‌های کاغذی سفره‌ای

– دستگاه تولید دستمال‌های کاغذی جیبی

توجه: لازم به ذکر است همانطور که قبلا هم گفتیم، حالات مختلفی برای هر خط تولید (تمام اتومات، نیمه اتومات و برای ظرفیت‌های مختلف) وجود دارد که بودجه‌های متنوعی را پوشش می‌دهد.

دستگاه برش دستمال کاغذی:

دستمال کاغذی‌های خشک شده باید در قطعات و انواع مختلف برش داده بشوند که توسط دستگاه برش انجام می‌شود.

دستگاه‌های اتوماتیک این توانایی را دارن که با سرعت بالا ۵۷ قطعه دستمال کاغذی یک کانال را در یک دقیقه برش بزنند.

در ضمن دستگاه برش باید با دستگاه‌ تاکننده دستمال مطابقت داشته باشد.

دستگاه جعبه‌زن دستمال کاغذی جعبه‌ای:

 این دستگاه دستمال کاغذی‌های برش داده شده را به صورت دنباله‌دار روی هم قرار می‌دهد که وقتی دستمالی از جعبه خارج می‌شود، اتوماتیک نیمه‌ی دستمال بعدی هم به دنبالش از جعبه خارج می‌شود.

دستگاه بسته‌بندی دستمال کاغذی:

این دستگاه با انجام پروسه انتقال دستمال‌های کاغذی، ﺑﺎز ﮐردن جعبه، قرار دادن دستمال‌ها، ﭼﺎپ دسته‌ای، اسپری چسب و آب‌بندی جعبه به این فرآیند خاتمه می‌دهد.

البته روند بسته‌بندی دستمال اقتصادی (نایلونی) هم به همین روال است.

در توضیح دستگاه‌ها جزئیات مهمی وجود دارد در معرفی پکیج‌های پیشنهادی دستمال کاغذی به برخی از آن‌ها اشاره شده است.

جهت اطلاعات بیشتر و مشاوره با شماره مشاوره یا با شماره شرکت تماس بگیرید.

0912-0906732

021-65109032

ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آرشیو
    آمار سایت
  • کل مطالب : 25
  • کل نظرات : 0
  • افراد آنلاین : 4
  • تعداد اعضا : 0
  • آی پی امروز : 29
  • آی پی دیروز : 1
  • بازدید امروز : 26
  • باردید دیروز : 0
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 26
  • بازدید ماه : 42
  • بازدید سال : 224
  • بازدید کلی : 224